Workshops

A’ Σειρά - Σάββατο 18 Φεβρουαρίου - 16:00

• Architects Under 40

Από την ακαδημαϊκή καριέρα, στα ερευνητικά προγράμματα, το design, αλλά και την παραδοσιακή οικοδομή, νέες γυναίκες επαγγελματίες μοιράζονται τις εμπειρίες τους, την πραγματικότητα, καθώς και τις εναλλακτικές πορείες που ακολουθούν και αναπτύσουν ως νέοι αρχιτέκτονες στην Ελλάδα της κρίσης.

Συντονιστές:

Έλενα Γιάνπαπα (’05)
Η Έλενα Γιάνπαπα σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια έκανε Master στο Urban Design στο Columbia University στη Νέα Υόρκη. Μετά τις σπουδές της, εργάστηκε για έναν χρόνο στη Νέα Υόρκη, όπου δούλεψε σε μεγάλα project με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση παράκτιων μετώπων και τον σχεδιασμό για την κλιματική αλλαγή, αλλά και σαν έκτακτη λέκτορας στο μεταπτυχιακό του Columbia University και στη σχολή Αρχιτεκτονικής του Pratt Institute. Το 2014 συμμετείχε στην Biennale Αρχιτεκτονικής στη Βενετία, με project το οποίο παρουσιάστηκε στο Κορεάτικο Περίπτερο, που πήρε το πρώτο βραβείο της έκθεσης. Από το 2015 δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, δουλεύοντας σε ερευνητικά προγράμματα και μελέτες σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με βασικούς άξονες σχεδιασμού τη βιωσιμότητα, τη βιώσιμη κινητικότητα και την αειφορία. Παράλληλα, συνεχίζει το διδακτικό της έργο, κάνοντας διαλέξεις στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, ενώ συνεργάζεται με το γραφείο DS-tma, σχεδιάζοντας υψηλής αισθητικής Tailor-Made κτήρια, με έμφαση σε έργα εξοχικών κατοικιών και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.

Δανάη Ιωαννίδη (’04)
Η Δανάη Ιωαννίδη σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Από το 2011 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, εκπονώντας μελέτες ως συνεργάτης του γραφείου της Αρχιτέκτονος Μηχανικού Μαίρης Καβάγια. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος μελετών νέων κτιρίων, σε μελέτες αποκατάστασης και αναστήλωσης παραδοσιακών κτιρίων, μελέτες διαμόρφωσης εσωτερικών χώρων, ανακαινίσεις διαμερισμάτων, καθώς και σε επιβλέψεις.

Μαρίνα Καραμαλή (’05)
Η Μαρίνα Καραμαλή αποφοίτησε από τη Bartlett School of Architecture του UCL το 2008. Εργάστηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο BETAplan, όπου ασχολήθηκε με έργα όπως το Costa Navarino, μουσεία και το μετρό της Θεσσαλονίκης. Το 2010 αποφοίτησε με distinction απο το University of Westminster στο Master in Architecture and Digital Media. Δύο χρόνια αργότερα ολοκλήρωσε και το Master in Architecture (RIBA PartII). Έπειτα συνεργάστηκε με το γραφείο RARE Architecture στο Παρίσι, όπου δούλεψε για ένα συγκρότημα κατοικιών στο Λονδίνο καθώς και για ένα παραλιακό ξενοδοχείο στη Ταϊλάνδη. Το 2013 συμμετείχε στην ομάδα του DS10 όπου κατασκέυασαν δύο pavilions στο “Burning Man Festival” στην έρημο της Nevada. Από το 2013 είναι μέλος του αρχιτεκτονικού γραφείου Omniview. Έχει ασχοληθεί με τον σχεδιασμό, αλλά και την κατασκευαστική επίβλεψη μαγαζιών, ξενοδοχείων, κατοικιών και επίπλων. Ένα από τα πιο αναγνωρισμένα project του είναι το ONE KLEOMENOUS στην Αθήνα. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στον τομέα των διαδραστικών κατασκευών. Έργα της έχουν εκτεθεί στο Μουσείο Μπενάκη, αλλά και στο συνέδριο “Shape to Fabrication” στο Λονδίνο.

Μυρτώ Στενού (’03)
Η Μυρτώ Στενού εργάζεται ως αρχιτέκτονας στην Αθήνα και παράλληλα είναι υποψήφια διδάκτωρ στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έζησε για τρία χρόνια στην Λωζάννη συνεργαζόμενη με σημαντικά αρχιτεκτονικά γραφεία όπου ασχολούταν κυρίως με το σχεδιασμό κατοικιών στις Άλπεις αλλά και με κτίρια γραφείων, νοσοκομεία και καταστήματα σε όλη την γαλλόφωνη Ελβετία. Αποφοίτησε πρώτη από το μεταπτυχιακό της με τίτλο «Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός» στο ΕΜΠ, στη διάρκεια του οποίου είχε τιμηθεί με δύο υποτροφίες αριστείας. Σήμερα, παράλληλα με την ενασχόλησή της ως ελεύθερη επαγγελματίας, συνεχίζει την ήδη τριετή της πορεία ως βοηθός καθηγητή στην Αρχιτεκτονική Σχολή των Αθηνών και συγκεκριμένα στα εργαστήρια της Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης. Επίσης, σπούδασε στο Παρίσι στην Ecole Nationale Supérieure d’Architecture la Villette. Τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις σχέσεις μεταξύ αρχιτεκτονικής, κοινωνιολογίας και οικονομίας υπό το πρίσμα της φυγής από το αστικό κέντρο. Κατασκευαστικά εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και την επίβλεψη κατοικιών στον αστικό ιστό και το νησιωτικό περιβάλλον.



• Developing for a good reason

Παρουσίαση της ανακαίνισης ξενώνα του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα». Η ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του «Elpida Youth». Ο ξενώνας βρίσκεται στην Αθήνα, επί της οδού Μικράς Ασίας, αρ. 46.

Συντονιστές:

Κίμων Βενέρης
Ο Κίμων Βενέρης σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Columbia University. Είναι επικεφαλής του γραφείου Kimon Veneris – Architectural Lab.

Γεώργιος Σταματάκης
Ο Γεώργιος Σταματάκης είναι επιχειρηματίας. Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στο Heriot Watt. Είναι επικεφαλής της κατασκευαστικής εταιρείας Alpha Land Developers.



• Ελληνικό Αυτοκίνητο: τα επόμενα βήματα

Συζήτηση με τον Product Manager του Korres P4 για τις δυνατότητες της περαιτέρω ανάπτυξης της πλατφόρμας.

Συντονιστής:

Στόγιαν Γκόσεβιτς (’93)
Ο Στόγιαν Γκόσεβιτς σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Westminster University του Λονδίνου και είναι κάτοχος MSc in Transport από το Imperial College. Την περίοδο 1999-2008 εργάστηκε ως επιβλέπων σε ιδιωτικά και δημόσια έργα κατασκευαστικών εταιριών (ΑΛΤΕ, ΔΟΚΙΣ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΚΑΜΑΣ, ΓΝΩΜΩΝ). Από το 2009 ως το 2014 συμμετείχε στην ομάδα της «Korres Engineering» ως Project Manager στην εξέλιξη του πρωτοτύπου supercar παντός εδάφους «Korres P4», και από το 2014 έχει αναλάβει κατ’αποκλειστικότητα την περαιτέρω εξέλιξη και διαχείριση του project «Korres P4». Επίσης ασχολείται με την εξέλιξη δύο νέων ερευνητικών projects, ενός συστήματος μείωσης εκπομπών για κινητήρες εσωτερικής καύσης, και ενός συστήματος παραγωγής ιατρικού οξυγόνου.



• Η Αγορά της Μέσης Ανατολής

Παρουσίαση των συνθηκών διαβίωσης στη Μέση Ανατολή. Ποιά η διαδικασία ως προς την αναζήτηση εργασίας και τη νομοθεσία; Η αγορά της Σαουδικής Αραβίας και του Bahrain, η οικονομική εξέλιξη του κράτους τα τελευταία τρία χρόνια και η κοινωνική δομή του σε σχέση με τη θρησκεία. Η ζωή στο Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Η.Α.Ε.). Η προσαρμογή, καθημερινότητα και εργασία σε δύο χώρες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη δομή της κοινωνίας, το εργασιακό καθεστώς και το κλίμα.

Συντονιστές:

Μενέλαος Κυριακόπουλος (‘84)
Ο Μενέλαος Κυριακόπουλος ίδρυσε την Optimal HR Group το 2005, με όραμα την προσφορά Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού – HR σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και, από το 2012, στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Κατέχει διεθνή εμπειρία, καθώς έχει διατελέσει Διαχειριστής Χαρτοφυλακίου σε Ελλάδα και ΗΠΑ και Ανώτερος Σύμβουλος Επενδύσεων σε επιχειρήσεις διαχείρισης πλούτου, χρηματιστηριακές εταιρείες και σε φορείς διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας. Είναι επιχειρηματίας και έχει ιδρύσει τρεις άλλες εταιρείες σε διάφορους τομείς, τα τελευταία 15 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του δράσης, επιζητούσε πάντοτε την υπεροχή στην εμπειρία του πελάτη, στην οποία είναι πιστοποιημένος Master Practitioner. Αυτή την περίοδο είναι επικεφαλής των δραστηριοτήτων της Optimal Group στη Μέση Ανατολή, των διεθνών υπηρεσιών κινητικότητάς της και επιβλέπει τις στρατηγικές συμμαχίες με την Gi Group & Kilpatrick.

Άρης Λεβής (‘83)
Ο Άρης Λεβής είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Siemens Hellas στο τέλος της δεκαετίας του 1980, σαν μηχανικός πωλήσεων στο τμήμα συστημάτων αυτοματισμού, ηλεκτροκίνησης και αδιάλειπτης ενέργειας. Οι κύριες υλοποιήσεις αφορούσαν τους τομείς της βιομηχανικής παραγωγής και του τομέα κατασκευών. Εν συνέχεια ανέλαβε τη θέση Διευθυντή Πωλήσεων ή Συμβούλου σε διάφορες ιδιωτικές εταιρείες, αναλαμβάνοντας το σχεδιασμό, πώληση, υλοποίηση και εγκατάσταση ολοκληρωμένων λύσεων “turn key” για βιομηχανικά έργα και επεξεργασίας και διαχείρισης υγρών και στερών αποβλήτων/λυμάτων. Προβλέποντας τις μελλοντικές ανάγκες, εισήγαγε σε πρώιμη φάση καινοτόμα πληροφοριακά συστήματα, εγκαθιστώντας δίκτυα επικοινωνιών αισθητηρίων / ενεργών στοιχείων και Η/Υ, υπό την μορφή συστημάτων SCADA, πρώιμες υλοποιήσεις IoT, στα παραπάνω έργα. Από το 2006 έως το 2012 διετέλεσε Διευθυντής Πωλήσεων Επιχειρησιακών Συστημάτων για Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρο στην APC by Schneider Electric. Επί του παρόντος διατελεί Σύμβουλος σε έργα Data Center. Έχει εμπειρία στις αγορές Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας και στη Μέση Ανατολή με κέντρο τη Σαουδική Αραβία.

Άρης Φιοράκης (’02)
Ο Άρης Φιοράκης είναι πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός (BEng in Civil Engineering) με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αντισεισμική, Γεωτεχνική και Υπεράκτια Γεωτεχνική Μηχανική (MSc in Earthquake & Offshore Geotechnical Engineering). Τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται στη Μέση Ανατολή, αρχικώς ως Μηχανικός Εργοταξίου (Head Site Engineer) στο Αμπού Ντάμπι (Η.Α.Ε) για έναν χρόνο και εν συνεχεία ως Δομικός Μηχανικός Έργου (Project Structural Engineer) στη Ντόχα (Κατάρ), όπου συνεχίζει και εργάζεται. Στο παρελθόν εργάστηκε για δύο χρόνια (2010-2012) στην Ελλάδα ως Μηχανικός Έργου σε κατασκευή κτιρίου στέγασης γραφείων. Έχει εργαστεί σε κτιριακά έργα, έργα υποδομών και κατασκευής πολυθεματικού πάρκου (Mix Development Project).



• Κτήση, ασφάλιση και Εκμετάλλευση Ακινήτων: Νέες μορφές ανάπτυξης ιδιωτικής και δημόσιας ακίνητης περιουσίας

Παρουσίαση των βασικών αρχών αγοραπωλησίας και μισθώσεως ακινήτων, εστιάζοντας και στις εποχιακές/τουριστικές μισθώσεις (AirBnb κ.λπ. «πλατφόρμες»). Αναφορά στους κύριους όρους ασφάλισης ακινήτων με έμφαση σε μεγάλα έργα και επαγγελματικά κτίρια, με τη χρήση παραδειγμάτων της ασφαλιστικής αγοράς. Ποιες οι ευκαιρίες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ;

Συντονιστές:

Μάρθα Γασπαρινάτου (’91)
H Μάρθα Γασπαρινάτου σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση στο δικηγορικό γραφείο του Καθηγητού Εμπορικού Δικαίου Δημητρίου Ν. Τζουγανάτου. Είναι κάτοχος Master at Laws (LLM) από το University of Kent. Την περίοδο 1998-2004 διατέλεσε μέλος του Δικηγορικού Γραφείου Σπυρίδωνος Γ. Γασπαρινάτου και εξωτερική συνεργάτης της Τραπέζης Eurobank. Από το 2004 είναι Συμβολαιογράφος Αθηνών. Μέχρι το 2008 υπήρξε μέλος της εταιρείας συμβολαιογράφων «Μαρίας Γασπαρινάτου-Τζουγανάτου και Μάρθας-Αικατερίνης Γασπαρινάτου-Βαρελτζίδη». Σήμερα συστεγάζεται με το δικηγορικό γραφείο Γερασίμου Σ. Γασπαρινάτου (G&A Gasparinatos Associates) με αντικείμενο: αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, αποδοχές κληρονομίας, συστάσεις οροφοκτησίας και τροποποιήσεις, διανομές, εργολαβικά, πληρεξούσια, κληρώσεις, χρηματοδοτικές μισθώσεις, σύσταση εταιρειών, εταιρικά, Υπηρεσία μίας Στάσης, πλειστηριασμοί, ένορκες καταθέσεις, κλπ.

Νικόλας Γιαμπανάς (’84)
Ο Νικόλας Γιαμπανάς έχει πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Master’s Degree σε Environmental Engineering από το University of Newcastle upon Tyne και MBA με εξειδίκευση στο Finance από το Imperial College Business School. Μέσα από μία επαγγελματική πορεία 25 ετών, συνδυάζει τον αναλυτικό τρόπο σκέψης του Πολιτικού Μηχανικού με το Finance και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχει περάσει από σημαντικές θέσεις στο Venture Capital (Global Finance), τη διοίκηση επιχειρήσεων (Boutari, Υγεία) και το Real Estate Development (ISV, Oliaros). Σήμερα βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ υπεύθυνος για την αξιοποίηση των Μαρινών και των Λιμένων Κρουαζιέρας, που έχουν περάσει στο Ταμείο, ένα portfolio, το οποίο ξεπερνά τα €200 εκ.

Νίκος Ζόμπολας (’92)
Ο Νίκος Ζόμπολας είναι ασφαλιστικός πράκτορας και στατιστικός αναλυτής κινδύνων. Είναι πτυχιούχος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και κάτοχος μεταπτυχιακού στην Αναλογιστική από το City University του Λονδίνου. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία ως Αερονόμος. Υπήρξε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, όπου χρημάτισε μέλος της επιτροπής αναπτυξιακού νόμου στον Τομέα Ανάπτυξης και συντονιστής της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην Γραμματεία Επιστημονικών Φορέων. Το 2014 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό του Άρη Σπηλιωτόπουλου «Αθήνα Μπορείς».

Παντελής Ποντικός (’02)
Ο Παντελής Ποντικός είναι ασφαλιστικός σύμβουλος και δραστηριοποιείται στον χώρο της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Αποφάσισε να συνεργαστεί με την πιο φερέγγυα ασφαλιστική εταιρεία, την ALLIANZ. Ως άνθρωπος επιζητά ισότητα, την ανθρωπιά, την αξιοκρατία, την φερεγγυότητα, την κατάρτιση, τον εκσυγχρονισμό και την ακεραιότητα. Η συνεργασία του με την ALLIANZ προχώρησε αφότου συνειδητοποίησαν αμοιβαία ταύτιση νοοτροπίας, η οποία προέκυψε από την πίστη στις παραπάνω αξίες.

Χρήστος Τζαβάρας (’80)
Ο Χρήστος Τζαβάρας σπούδασε στις Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Λονδίνου (University College London /UCL). Είναι Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο Επικρατείας, διετέλεσε επί πολλά έτη νομικός σύμβουλος της PwC Ελλάδος (μεταξύ άλλων και σε πληθώρα κατασκευαστικών και αναπτυξιακών έργων/projects), ενώ σήμερα είναι νομικός σύμβουλος της εταιρείας «OTE GLOBE». Είναι ιδρυτικό μέλος (1985) του ΣΑΣΜ, διετέλεσε δε αρκετές φορές μέλος Δ.Σ., Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας, ενώ ήταν ο βασικός συντονιστής των πρώτων σεμιναρίων επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς και πολλών άλλων εκπαιδευτικών και αθλητικών εκδηλώσεων του Συνδέσμου, προσφέροντας πάντοτε αφιλοκερδώς και νομική συμβουλευτική υποστήριξη.




Β’ Σειρά - Σάββατο 18 Φεβρουαρίου - 17:00

• Αειφόρος, ενεργειακός σχεδιασμός: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Πώς διαμορφώνεται η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα; Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με αναφορά στη λειτουργία και τις αναπτυξιακές επιπτώσεις των φωτοβολταϊκών πάρκων/συστήματων. Σχεδιασμός, ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία αιολικού πάρκου. Ποιές οι συνέργειες θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με άλλες ανανεώσιμες πηγές;

Συντονιστές:

Νικόλας Γεωργούλιας (’04)
O Νικόλας Γεωργούλιας είναι Πολιτικός Μηχανικός με πολυετή εμπειρία στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας των κτιριακών έργων και των έργων υποδομής. Είναι Πιστοποιημένος Επαγγελματίας Συστήματος Αξιολόγησης Envision, Institute for Sustainable Infrastructure, ΗΠΑ. Έχει συνεργαστεί με επιχειρήσεις και ερευνητικούς φορείς για την ανάπτυξη στρατηγικών σχεδίων και κατευθυντήριων γραμμών που βελτιστοποιούν τα συστήματα υποδομών. Έχει εκπονήσει μελέτες αξιολόγησης των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων μεγάλων αναπτυξιακών έργων, που χρηματοδοτήθηκαν από την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Λατινικής Αμερικής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη βιώσιμη ανάπτυξη από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπου βραβεύτηκε με τα βραβεία ακαδημαϊκής αριστείας και καλύτερης διπλωματικής εργασίας.

Κίμων Μπότσης (’97)
O Κίμων Μπότσης είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ, απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Σπούδασε με υποτροφία στο Carnegie Mellon University (Pittsburgh, USA), αποκτώντας MSc in Information Networking. Έχει εργασθεί στο Κέντρο Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων (ΚΔΕΠ) της ΔΕΗ, στον Τομέα Υψηλής Τάσης. Από τον Μάρτιο του 2004, εργάστηκε στην Intracom Telecom S.A. αρχικά ως Μηχανικός Σχεδίασης Ψηφιακών Συστημάτων στη Διεύθυνση Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D). Από τον Ιανουάριο του 2008, ανέλαβε στην ίδια Διεύθυνση τη θέση του Product Development Manager του προϊόντος ασύρματης δικτύωσης WIBAS-C, το οποίο απευθύνεται σε μεγάλους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και εταιρικούς πελάτες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα, τον Ιούνιο του 2010 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων για Στελέχη, Executive-MBA, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τον Ιανουάριο του 2011, κατέχει τη θέση του Διευθυντή Ανάπτυξης Έργων & Παραγωγής Ενέργειας στη Volterra A.E., εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Ενέργειας, μέλος του ομίλου J&P-ΑΒΑΞ A.E., όπου διαχειρίζεται τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου έργων από Ανανεώσιμες Πηγές, αλλά και την επίβλεψη της κατασκευής των έργων.



• Παραδοσιακά & Μοντέρνα Υλικά στη Σύγχρονη Εποχή

PHEE και μάρμαρο, το καινούργιο και το παλιό, το μοντέρνο και το κλασικό, δύο διαφορετικά υλικά. Και τα δύο προέρχονται από τη φύση και απαιτείται η ανθρώπινη παρέμβαση για να αποκτήσουν πεδίο εφαρμογής. Μετά από μια περιγραφή των ιδιοτήτων και περιορισμών στη χρήση του καθενός από τα δυο αυτά υλικά θα εξεταστεί το πεδίο εφαρμογής τους στο πλαίσιο των κατασκευών και θα αξιολογηθεί το κατά πόσο τελικά δρουν ανταγωνιστικά ή συμπληρωματικά ως προς τις επιλογές του πελάτη.

Συντονιστές:

Μανώλης Γιαννακός (’88)
Ο Μανώλης Γιαννακός δραστηριοποιείται ενεργά στον κλάδο του μαρμάρου από το 1995. Έχοντας ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ, Cass Business School) στο Λονδίνο επιστρέφει στην Ελλάδα και εντάσσεται στο δυναμικό της οικογενειακής επιχείρησης «Ν. Γιαννακός – Γ. Μυλωνάς ΟΕ». Αρχικά αναλαμβάνει το τμήμα προμηθειών και μετά δραστηριοποιείται ως υπεύθυνος παραγωγής. Στη συνέχεια αναλαμβάνει το τμήμα πωλήσεων όπου ασχολείται με το σχεδιασμό την υλοποίηση και ολοκλήρωση έργων με αντικείμενο το μάρμαρο και τον γρανίτη. Το 2010 αποχωρεί από την οικογενειακή επιχείρηση και ιδρύει την SOLID WORKS και μετά από λίγο την CLEAN WORKS. Έχει ολοκληρώσει με επιτυχία πολυάριθμα έργα, τόσο στον τομέα των επαγγελματικών χώρων, όσο και στον τομέα της ιδιωτικής κατοικίας. Έχει εμπλακεί ενεργά στην κατασκευή ή ανακαίνιση κτιρίων γραφείων, ξενοδοχείων, χώρων εστίασης, αλλά και κτιρίων διαμερισμάτων και ιδιωτικών κατοικιών. Τέλος, σε συνεργασία με την FINALIT HELLAS, έχει αναλάβει τον καθαρισμό και την προστασία των μαρμάρων του κεντρικού κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος στην Αθήνα από graffiti.

Δημήτρης Τσομπανίδης (’13)

Σταύρος Τσομπανίδης
Ο Σταύρος Τσομπανίδης είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Στην ηλικία των 23 χρονών έχει κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα σε διαφορετικούς κλάδους και είναι ο εμπνευστής και οργανωτής σημαντικών εκδηλώσεων και διαγωνισμών (Startup Bus, Get Cruise INN, Pioneers Athens) με κύριο στόχο την ενδυνάμωση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Παράλληλα έχει ιδρύσει την PHEE την εταιρεία παγκοσμίως που έχει σκοπό να αναδείξει μια ανεκμετάλλευτη πρώτη ύλη και να συμβάλλει με την δράση της στην αντιμετώπιση υπαρκτών κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων. Ο Σταύρος πιστεύει στην διάδοση των ιδεών και στην ανάδειξη της αξίας της επιχειρηματικότητας πάντα με κύριο άξονα και παράγοντα επιτυχίας τον άνθρωπο.



• Πιστοποίηση ISO στον Κατασκευαστικό Τομέα & Κατάταξη Τουριστικών Καταλυμάτων

powered by

Σύντομη παρουσίαση των προτύπων ISO που έχουν εφαρμογή στον κατασκευαστικό τομέα (τόσο βάσει αντικειμένου, όσο και βάσει απαιτήσεων της αγοράς) με ανάλυση των προτερημάτων που παρέχουν στις κατασκευαστικές επιχειρήσεις και τους πελάτες τους. Θα αναφερθεί το νομοθετικό πλαίσιο κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων με αναγνώριση των στοιχείων αυτών που έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τα όσα παρουσιαστούν για τα συστήματα ISO και θα επιχειρηθεί μία «εξομοίωση» στησίματος ενός Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ISO 14001) σε μια Ξενοδοχειακή μονάδα με έμφαση στην επίτευξη βελτίωσης της κατάταξης αυτής (από 3 σε 4 ή και 5 αστέρια).

Συντονιστές:

Δρ. Ιωάννης Μπερτσάτος (’98)

Μαγδαλένα Πανταζή



• Smart Cities & Buildings

Ατενίζοντας έναν έξυπνο κόσμο. Πώς θα είναι η έξυπνη πόλη του μέλλοντος; Θα βελτιώνει πράγματι την ποιότητα ζωής; Το έξυπνο κτίριο ως κύτταρο της έξυπνης πόλης. Τι προσφέρει και ποια η διαφορά του με τα συμβατικά; Είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε τις νέες τεχνολογίες; Case study: Live demo έξυπνου συστήματος διαχείρισης φωτισμού, CCTV και ήχου. Παρουσίαση συστημάτων αυτοματισμού και φωτισμού. Κατανάλωση, συντήρηση και αειφόρος φωτισμός.

Συντονιστές:

Ρίκος Ζερβόπουλος (’88)
Ο Ρίκος Ζερβόπουλος ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τα ηλεκτρονικά μέσα, από τα μαθητικά χρόνια στο Σχολείο και συνέχισε με σπουδές σχεδίασης και παραγωγής ήχου στη Βοστώνη, όπου πήρε Batchelor of Science in Audio Production στο Emerson College. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, άρχισε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση, που ειδικευόταν στο λιανικό εμπόριο ειδών οικιακής χρήσης και παράλληλα σε διάφορα post production studios ως ηχολήπτης. Ασχολήθηκε κυρίως με τη σχεδίαση ήχου και το mixing ταινιών, καθώς συν-έπεσε με την εποχή του digital surround sound. Η παράλογη πολυπλοκότητα των πρώτων digital studios έστρεψε το ενδιαφέρον του στο integration και την αναζήτηση εύκολου χειρισμού των ηλεκτρονικών συστημάτων. Παράλληλα με ακολουθούσε ένα reputation καλού γκατζετάκια και σε συνδυασμό με την εμπειρία μου στο εμπόριο γεννήθηκε η BLINC.

Χριστόδουλος Κουστέλος (’95)
Ο Χριστόδουλος Κουστέλος σπούδασε στο Λονδίνο, παίρνοντας πτυχίο και μεταπτυχιακό Πολιτικού Μηχανικού από το πανεπιστήμιο UEL και συνέχισε με δεύτερο μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Surrey University. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2001 και εργάσθηκε στην κατασκευή πληθώρας δημοσίων και ιδιωτικών έργων από τη θέση του μηχανικού κατασκευής, του project manager και του υπεύθυνου εργοταξίου. Στη δεκαετή και πλέον ενασχόλησή του με την κατασκευή, σημαντικό στοιχείο αποτελούσε η μετέπειτα ομαλή, αλλά και οικονομική χρήση, του εκάστοτε κτιρίου, με μία λέξη η αποδοτικότητά του. Με γνώμονα τα παραπάνω, το 2012 συν-ίδρυσε τη συμβουλευτική εταιρεία ΤΝΤ Consulting με εξειδίκευση στην εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της οποίας απέκτησε την αντιπροσωπεία της βραβευμένης Σουηδικής εταιρείας φωτισμού Auralight.

Τάσος Σταμέλος (’94)
Ο Τάσος Σταμέλος είναι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ και Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών ΕΜΠ. Έχει M.Sc. in Construction Economics & Management από το University College London (UCL – The Bartlett). Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο αντικείμενο Smart Cities: Internet of Things στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Διατηρεί το τεχνικό γραφείο Aenarcon έχοντας αναλάβει, από το 2004, τη μελέτη, επίβλεψη και διαχείριση πολυσύνθετων τεχνικών έργων (κτιριακά, ενεργειακά και έργα υποδομών), την έκδοση πολυάριθμων πολεοδομικών αδειών και την παροχή συμβουλών τεχνικών θεμάτων και νομοθεσίας. Η απόκτηση ολοκληρωμένης αντίληψης του τομέα των τεχνικών έργων τον οδήγησε στην επέκταση της δραστηριότητάς του στην ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων και την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών στις κατασκευές για βελτίωση της λειτουργικότητας, εργονομίας και διαχείρισης, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας διαβίωσης.




Γ’ Σειρά - Σάββατο 18 Φεβρουαρίου - 18:00

• Γιατί να διαλέξουν Εσένα;

Πόση σημασία έχει να επενδύσουμε στην εικόνα σε καιρό κρίσης; Γιατί ο πελάτης επιλέγει κάποιον που προσφέρει την ίδια υπηρεσία σε υψηλότερη τιμή; Ποιά στοιχεία μας κάνουν top of mind choice; Διαμορφώστε τους στόχους, τη στρατηγική, και τα μηνύματα επικοινωνίας που θα σας βοηθήσουν να προβάλετε την εταιρεία σας. Χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες τεχνικές και τα απαραίτητα εργαλεία για να αναδείξετε την δουλειά σας.

Συντονίστρια:

Μυρένα Χατζηβασιλείου (’91)
Η Μυρένα Χατζηβασιλείου σπούδασε στις Βρυξέλες (V.U.B), Διεθνείς Σχέσεις, Ιστορία και Επικοινωνία και οι μεταπτυχιακές σπουδές της ήταν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική (M.A. in European Politics with distinction). Είναι Σύμβουλος Επικοινωνίας με εκτενή εμπειρία σε εξειδικευμένα επικοινωνιακά θέματα. Από το 1998, εξυπηρετεί μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς προσφέροντας υπηρεσίες επικοινωνίας όπως η Διαχείριση Θεμάτων και Κρίσεων, Δημοσιότητα και Σχέσεις με τα ΜΜΕ, Ανάπτυξη και Διαμόρφωση Εταιρικής Εικόνας, Προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (CSR), Σχέσεις με την Τοπική Κοινωνία, Media & Crisis Training, Επικοινωνία Προϊόντων και Μάρκας και Επικοινωνία μέσω των Κοινωνικών Μέσων Δικτύωσης. Επίσης ήταν μέρος της ομάδας σχεδιασμού και στρατηγικής σε προεκλογικές εκστρατείες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Κάποιες από τις εταιρίες και τους οργανισμούς με τους οποίους έχει συνεργαστεί είναι οι: ThyssenKrupp, Boeing, Ericsson, ΑΓΕΤ Ηρακλής, Lafarge Group, LAMDA Development, Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), Cana Laboratories, ΣΕΒ, Οργανισμός Ελληνικού Εμπορίου (ΟΠΕ), Δήμος Αθήνας, Πειραιά, Αμαρουσίου, Ψυχικού.



• H Αγορά Ακινήτων Σήμερα

Ποιά η κατάσταση στην αγορά ακινήτων το 2017; Ποιες οι συνθήκες που την καθορίζουν και πώς αναμένεται να εξελιχθεί;

Συντονιστές:

Γιώργος Παρπαΐρης (’95)
Ο Γιώργος Παρπαΐρης σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο (Computer Science, BSc και Electronic Engineering, MSc) και στις ΗΠΑ (ΜΒΑ). Στη συνέχεια εργάστηκε στην EFG TELESIS FINANCE ως Αναλυτής, και ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με δομημένη χρηματοδότηση εμπορικών ακινήτων σε συναλλαγές άνω των €30εκ. Απασχολήθηκε, επίσης, στη Eurobank σε δομημένες χρηματοδοτήσεις για την απόκτηση ή την ανάπτυξη μεγάλων εμπορικών ακινήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και advisory projects στον τομέα του real estate, και δομημένες χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Από το 2017 είναι στέλεχος της Resolute Asset Management στην Ελλάδα στον τομέα διαχείρισης και εξαγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Γιάννης Περρωτής (’83)
Ο Γιάννης Περρωτής είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc) στο “Real Estate Development & Investment” από το NY University (1990) και πτυχίου (ΒΑ) στα Οικονομικά από το Tufts University (1987). Έχει εργαστεί ως αναλυτής στην Lambert Smith για τρία χρόνια ενώ προηγουμένως εργάστηκε ως σύμβουλος marketing στην εταιρεία Αστικές Αναπτύξεις Α.Ε.. Έχει επίσης εργαστεί ως αναλυτής Real Estate στην Delphinance Development Corporation στο Dallas του Texas. Σήμερα είναι επικεφαλής της Atria A.E. από το 1993. Η Άτρια Α.Ε. ξεκίνησε ως εταιρεία υπηρεσιών στον τομέα των ακινήτων το 1990 με ονομασία Lambert Smith Hampton Hellas και εξελίχθηκε σε εταιρία συμμετοχών στον κλάδο των υπηρεσιών και επενδύσεων ακίνητης περιουσίας. Ως επικεφαλής και της Atria Property Services, συνεργάτιδας εταιρείας της CBRE στην Ελλάδα και την Κύπρο, είναι υπεύθυνος για μια 50μελή ομάδα επαγγελματιών και σχετιζόμενων εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες σε ολόκληρο το φάσμα του κλάδου των ακινήτων στην Ελλάδα και την Κύπρο. Υπό αυτή του την ιδιότητα εξασφαλίζει την ομαλή και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών στους διεθνείς πελάτες της CBRE παρέχοντας παράλληλα στους εγχώριους πελάτες των εταιριών ανάλογες υπηρεσίες και πρόσβαση σε υπηρεσίες του διεθνούς δικτύου της CBRE. Έχει υπάρξει μέλος της Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του ULI (Urban Land Institute) και της Ελληνικής Επιτροπής του ICSC (International Council of Shopping Centres). Είναι Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επένδυσης και Ανάπτυξης Ακινήτων (ΣΕΑΑΚ) και Πρόεδρος του Ευαγούς Ιδρύματος Κυψέλης, Μαλλιοπουλείου.

Φάνης Σπηλιωτόπουλος (’85)
Ο Φάνης Σπηλιωτόπουλος είναι κτηματομεσίτης και ιδιοκτήτης της μεσιτικής εταιρίας “infocasa”, που εδώ και 20 χρόνια δραστηριοποιείται στον χώρο του Real Estate. Διατηρεί δύο γραφεία και μαζί με την ομάδα του, έχουν διαγράψει μια επιτυχημένη και μακρόχρονη διαδρομή τόσο σε πωλήσεις όσο και σε μισθώσεις κατοικιών και επαγγελματικών χώρων. Οι σπουδές του πάνω στον τουρισμό (κάτοχος Master του Πανεπιστημίου Cornell/Essec) τον βοηθούν ακόμα, στον απαιτητικό κόσμο της παροχής υπηρεσιών. Γιατί στις υπηρεσίες, η επικοινωνία με τους ανθρώπους και η κατανόηση των αναγκών τους, έχει μεγαλύτερη σημασία από την κατανόηση αριθμών, τετραγωνικών ή τιμών.



• Total Security & System Integration

powered by

Οι απαιτήσεις της σημερινής αγοράς οδηγούν όλο και πιο πολλούς επαγγελματίες να είναι online. Η διαρκής σύνδεση όλων των συστημάτων και συσκευών μας στο διαδίκτυο εγκυμονεί κινδύνους. Είμαστε ενημερωμένοι για αυτούς; Έχουμε την δυνατότητα να τους αντιμετωπίσουμε; Τα δύο αυτά ερωτήματα μαζί με την επίδειξη των δυνατοτήτων διασύνδεσης και απομακρυσμένου ελέγχου υφισταμένων και νέων συστημάτων σε επαγγελματικούς και μη χώρους θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε με μια σύντομη ενημέρωση και με τις ερωτήσεις που θα ακολουθήσουν.

Συντονιστές:

Γιάννης Κωνσταντάκης (’02)

Ευάγγελος Κωνσταντέας



• Υπάρχουν κανόνες αρχιτεκτονικής για ένα κάστρο στα σύννεφα; Χτίζοντας την εκπαίδευση με αρχιτεκτονική και παιχνίδι.

Τα πολλαπλά οφέλη της χρήσης της αρχιτεκτονικής ως εργαλείου της εκπαιδευτικής μεθοδολογίας STEAM (Science Technology Engineering Art Mathematics) μέσα από το παράδειγμα του blast architecture.

Συντονίστρια:

Μαρίνα Σταμπολή (’97)
Η Μαρίνα Σταμπολή σπούδασε Αρχιτέκτων Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με εμβάθυνση στον τομέα «Αρχιτεκτονικής γλώσσας, επικοινωνίας και σχεδιασμού». Από το 2002 εργάζεται στη Μελετητική Εταιρεία «ΜΕΑΣ Α.Ε. – Σ. Βώκος – Π. Πετρακόπουλος – Ε. Διγώνης & Συνεργάτες». Τα σημαντικότερα έργα στα οποία έχει συμμετάσχει είναι: Παιδικός σταθμός του Ολυμπιακού Χωριού, Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά, Μουσείο Διδυμοτείχου, Σταθμοί Προαστιακού Σιδηροδρόμου Αθήνας, Κτίρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Βόλου, Νέο Μουσείο Ακρόπολης, Ερευνητικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Μουσείο Βιομηχανικής Ιστορίας και Τουριστικής Προβολής Μετσόβου. Το 2015 είχε τη χαρά να σχεδιάσει έναν χώρο στη Σχολή Μωραΐτη, το moraitis blast lab, όπου και διδάσκει αρχιτεκτονική σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, με το πρόγραμμα blast architecture.




Χορηγοί

 

Υποστηρικτές