Αρχιτεκτονικές Διαδρομές – powered by

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, 19:00 – Θέατρο Σχολής Μωραΐτη

Ομιλητές:

Ελένη Γεωργιάδη (’75), Zege Architects
Σπούδασε Αρχιτεκτονική Τοπίου στην Αρχιτεκτονική Σχολή Athenaeum της Λωζάννης, από την οποία αποφοίτησε το 1981 και στη συνέχεια συνεργάστηκε στενά με τον Τάσο Ζέππο. 20 χρόνια μετά δημιούργησαν τη Zege architects, που απασχολεί αρχιτέκτονες, interior designers, αρχιτέκτονες τοπίου και σχεδιαστές, προτίνοντας λύσεις που διακρίνονται για την υψηλή αισθητική, την ισχυρή ταυτότητα και τη λειτουργικότητά τους.

Landscape Design: Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος
Παρουσίαση του έργου του αρχιτεκτονικού γραφείου Zege Architects, μέσα από εικόνες, με έμφαση στη διαδραστικότητα των ειδικοτήτων του Αρχιτέκτονα, του Landscape Designer και του Interior Designer, όσον αφορά το κατασκευασμένο έργο. Βασικός άξονα θα αποτελέσει το Landscape Design και παράλληλα η «συμβίωση» (symbiosis) του Αρχιτέκτονα και του Landscaper, αναλύοντας τα γνωστικά αντικείμενα των δυο ειδικοτήτων, την αλληλοεπίδραση και τη συμπληρωματική τους σχέση στην εξέλιξη του σχεδιασμού. Μέσα από παραδείγματα θα αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε έργου.


Έλενα Ζαμπέλη (’92), MoΥ studio
Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης, Γαλλικά και Γλωσσολογία στο Middlebury College στο Vermont και στo Nanterre-Paris Χ. Μια μέρα έκλεισε τα βιβλία και ακολουθώντας ένα όνειρο πήγε στο Λονδίνο για να σπουδάσει αρχιτεκτονική στη Bartlett School of Architecture και κατόπιν στην Cooper Union, στη Νέα Υόρκη. Έχει πολυετή εμπειρία εργασίας στο Παρίσι, το Βερολίνο και την Αθήνα έχοντας εμπλακεί σε μία πλειάδα έργων ποικίλων μεγεθών και χρήσεων. Υπήρξε για επτά χρόνια συνέταιρος στο γραφείο decaARCHITECTURE, με διεθνείς διακρίσεις και βραβεία. Έχει δώσει διαλέξεις και έχει διδάξει. Παρότι δεν οδηγεί, χρησιμοποιεί την αφήγηση ως όχημα για την παραγωγή χώρων, τοπίων, εικόνων και κειμένων. To 2014 ένωσε τις δυνάμεις της με την Κατερίνα Χρυσανθοπούλου και ίδρυσε τo γραφείο ΜοΥ studio.

ΑΝΑπλαση ΑΝΑκαίνιση ΑΝΑνέωση επΑΝΑχρηση ΑΝΑγέννηση ΑΝΑταση
Προβολή επιλεγμένων έργων ως έναυσμα για συζήτηση γύρω από την αξία/υπεραξία που αυτά παίρνουν μέσω της «σχεδιασμένης ακριβώς στα μέτρα των αναγκών» και πρωτότυπης αρχιτεκτονικής πρότασης. Στόχος είναι η αρχιτεκτονική να απομακρυνθεί από την ιδέα της περιττής πολυτέλειας και να γίνει μέσο θετικής και αναγκαίας παρέμβασης. Ως διέξοδος από τη γενική «συρρίκνωση» της εποχής, ενεργοποιούνται και επεκτείνονται από τη μία, οι δυνατότητες των χώρων πέραν των προσδοκιών και μειώνονται από την άλλη, οι προϋπολογισμοί με έξυπνες επιλογές. Το αποτέλεσμα είναι βιώσιμα έργα που εμπλουτίζουν την καθημερινότητα και εμπειρία των χρηστών.


Θοδωρής Ζουμπουλάκης (’81), Zoumboulakis Architects
Ίδρυσε το αρχιτεκτονικό γραφείο Zoumboulakis Architects το 1995. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1989) και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο University of California Los Angeles (UCLA). Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στο Dagmar Richter Studio στο Los Angeles όπου εργάστηκε σε ιδιωτικά έργα, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε εκθέσεις αρχιτεκτονικής. Από το 1991 συνεργάζεται με το αρχιτεκτονικό γραφείο Rena Dumas Architecture Interieure (RDAI) στο Παρίσι ως υπεύθυνος σχεδιασμού και επίβλεψης κατασκευής των καταστημάτων Hermes σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος διευθύνει τη διαδικασία σχεδιασμού όλων των έργων του γραφείου και επιβλέπει κάθε έργο από τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής.

Αόρατοι Ρυθμοί
Παρουσίαση επιλεγμένων έργων, μέσα από τα οποία θα περιγραφούν τα κοινά χαρακτηριστικά των μελετών του, καθώς και ο τρόπος που αντιμετωπίζει την αρχιτεκτονική, οι προτιμήσεις όσον αφορά τα υλικά, τις μορφές και τα σχήματα. Τα έργα αυτά, της τελευταίας δεκαπενταετίας, αποτελούν τη συνισταμένη εμπειριών και επιρροών που δέχθηκε κατά τα χρόνια των μεταπτυχιακών του σπουδών στο Los Angeles, την εντατική και λεπτομερή δουλειά που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια στο Παρίσι, καθώς και του οικογενειακού του περιβάλλοντος, στο οποίο η τέχνη έπαιζε πάντα ενεργό ρόλο.


Τζανέτος Κανελλόπουλος (’91), ATEMA Architects
Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο MMU και στο MU, στο Manchester School of Architecture, όπου και έκανε και μεταπτυχιακές σπουδές (ΜΑ) με υποτροφία της Βρετανικής Ακαδημίας, ενώ παράλληλα διδάσκει ως βοηθός καθηγητή στο Manchester School of Architecture.
To 1999 επιστρέφει οριστικά στην Αθήνα όπου, το 2001 ιδρύει το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο, συνεργαζόμενος παράλληλα με το γραφείο ΑΕΤΕΡ – Χ. Μπουγαδέλλης και Συνεργάτες Αρχιτέκτονες Α.Ε. ως υπεύθυνος έργων, καθώς και σε διευθυντικές θέσεις στην εταιρεία, έως το 2006. Παράλληλα συστεγάζεται με την αρχιτέκτονα Σωτηρία Παυλίδου στο κοινό μελετητικό σχήμα: ΑΤΕΜΑ. Το 2006 ιδρύει με την Σωτηρία Παυλίδου την εταιρεία ΑΤΕΛΙΕ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΖΑΝΕΤΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΩΤΗΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ Ο.Ε.

Στέγαστρο Αγοράς οδού Χίου – Ερμούπολη, Σύρος
Παρουσίαση του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για το Στέγαστρο της οδού Χίου, όπου βρίσκεται η εμπορική αγορά της Ερμούπολης. Το στέγαστρο εκτείνεται από το λιμάνι έως την πλατεία Μιαούλη, και στόχος του δήμου είναι να απαλλάξει την οδό από τα άναρχα και αυτοσχέδια στέγαστρα με ενιαία στέγαση που θα προστατεύει από τα καιρικά φαινόμενα. Η ΑΤΕΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ πήρε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό και το έργο αναμένεται να κατασκευαστεί.


Δημήτρης Καραμπατάκης (’97), k-studio
Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Bartlett UCL, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του με RIBA I + ΙΙ. Στη συνέχεια εργάστηκε για ένα χρόνο ως βοηθός του Will Alsop. To 2004 ίδρυσε με τον αδερφό του, Κωνσταντίνο Καραμπατάκη, το αρχιτεκτονικό γραφείο Κ-studio. Μέσα από έρευνα, σχεδιασμό, φαντασία και με τη συμβολή ενός μεγάλου δικτύου συνεργατών, που πλαισιώνουν το k-studio, έχουν δημιουργήσει μια σειρά από έργα σε Ελλάδα, Λονδίνο, Γαλλία, Ελβετία, Τουρκία, Σικάγο, Ταϊλάνδη και Ισραήλ. Κάθε έργο προσεγγίζεται ως μια διαφορετική, καινούρια πρόκληση, ενώ η αρχιτεκτονική γλώσσα και η παλέτα των υλικών επιλέγονται σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του χώρου.

Μία φορά και έναν καιρό αρχιτεκτονικές ιστορίες
Όπως υπονοείται και από τον τίτλο «Μία φορά κι έναν καιρό» κάθε έργο είναι μια ευκαιρία να αφηγηθούμε μια μοναδική ιστορία, «μια φορά», η μοναδικότητα της οποίας πηγάζει από την ανάλυση του πλαισίου της, «έναν καιρό». Στην κατοικία καλούμαστε να πούμε την ιστορία του ιδιοκτήτη της. Η αρχιτεκτονική γλώσσα και τα υλικά αφηγούνται τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Στον εμπορικό χώρο καλούμαστε να πούμε την ιστορία της εταιρείας. Το μαγαζί, το γραφείο είναι χώροι οι οποίοι ενσαρκώνουν τις αξίες μιας επιχείρησης. Οι χώροι εστίασης και αναψυχής δεν είναι απλοί διαβιβαστές της εταιρικής ταυτότητας της επιχείρησης. Είναι χώροι που προσφέρουν μια διαφυγή από την πραγματικότητα.


Κατερίνα Κούρκουλα (’00), En Route Architects
Είναι αρχιτέκτονας και ιδρυτικό μέλος, μαζί με τον HannesGutberlet, των En Route Architects. Προηγουμένως έχει δουλέψει σε αρχιτεκτονικά γραφεία στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη , τη Ζυρίχη και την Αθήνα. Δίδασκε αρχιτεκτονική σύνθεση στο Cooper Union στη Νέα Υόρκη (2011-2015) και στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού του ETH Zurich (2015-2017), όπου ήταν και ερευνήτρια. Το 2003 έλαβε το BSc από την Bartlett School of Architecture, το 2008 το Bachelors και το 2011 το Masters in Architecture από το Cooper Union στη Νέα Υόρκη. Της απονεμήθηκε το βραβείο Irma Giustino Weiss, το AIA School Medal και το Certificate of Merit για την αριστεία στις σπουδές της. Είναι επίσης υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση.

Καθ’όδον – En Route Architects
Παρουσίαση προτάσεων της ομάδας αρχιτεκτόνων En Route, η οποία θα εστιάσει στις παραμέτρους και στη διαδικασία διαμόρφωσης της κάθε παρέμβασης.


Ηλίας Μπρατόπουλος (’90), b-group
Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από το 1996. Ένα χρόνο αργότερα εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή ως Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τομέα Οικοδομικής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Από το 1999 μέχρι και σήμερα διατηρεί γραφείο μελετών με έργα στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τις Αραβικές Χώρες και την Ιαπωνία, όπως μουσεία, αεροδρόμια, τουριστικά, κτίρια εκπαίδευσης, ερευνητικά κέντρα, κτίρια ιδρυμάτων, νοσοκομεία-κλινικές, εμπορικά κέντρα, κτίρια καταστημάτων, γραφείων και κατοικίας, καθώς και πολεοδομικές μελέτες. Είναι Μέλος ΔΣ/Ταμίας στην «Ελληνική Αρχιτεκτονική Εταιρεία», Αναπληρωματικό Μέλος ΔΣ «ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ τμήμα Αττικής» και Αναπληρωτής Υπεύθυνος «Αθήνα Μπορείς-Επιτροπής Αστικής Υποδομής-Προσαρμογή» στην Κλιματική Αλλαγή, Πολεοδομίας και Κατασκευών Δήμου Αθηναίων.

Κτίριο γραφείων b-group στη Ν. Ερυθραία
Παρουσίαση του κτιρίου στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία της b-group στη Νέα Ερυθραία. Η μελέτη εκπονήθηκε το 2008 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2009 στο πλαίσιο ανάπτυξης δύο όμορων οικοπέδων ως ένα συγκρότημα εμπορικών κτιρίων. Το έργο αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής γλώσσας του γραφείου. Με αφορμή την παρουσίαση του σχεδιασμού αυτού καθ’ αυτού του κτιρίου, η παρουσίαση θα εμπλουτιστεί με στοιχεία από την βιωματική εμπειρία των χρηστών του κτιρίου, καθώς και θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος γύρω από την αρχιτεκτονική.


Νικήτας Χατζημιχάλης (’90)
Είναι διπλωματούχος Αρχιτέκτων-Μηχανικός (mag.arch.) της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Βιέννης και μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας από το 1999. Το 2000 ιδρύει μαζί με την Ιωάννα Χολέβα το αρχιτεκτονικό γραφείο hhharchitects, που δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς της αστικής και παραθεριστικής κατοικίας, των τουριστικών εγκαταστάσεων και των επαγγελματικών χώρων.
 & Ιωάννα Χολέβα (’88)
Είναι διπλωματούχος Αρχιτέκτων-Μηχανικός (mag.arch.) του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης και μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας από το 1998. Το 2000 ιδρύει μαζί με τον Νικήτα Χατζημιχάλη το αρχιτεκτονικό γραφείο hhharchitects, που δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς της αστικής και παραθεριστικής κατοικίας, των τουριστικών εγκαταστάσεων και των επαγγελματικών χώρων.
, hhharchitects


hhharchitects: 2000 – 2016
Παρουσίαση μιας σύντομης ανασκόπησης της αρχιτεκτονικής πορείας και των σημαντικότερων έργων του αρχιτεκτονικού γραφείου hhharchitects, καθώς και των σκέψεων & στόχων για το μέλλον.


Συντονιστής: Βασίλης Τσούτρας (’91), Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΑΣΜ

Στη συνέχεια θα εγκαινιαστεί η έκθεση Α1 στο ισόγειο του Σχολείου.


Χορηγοί

 

Υποστηρικτές